Kawa rozpuszczalna BIO | The Planet
Wybierz wagę:

Wystąpił problem!

Nie udało się dodać produktu do koszyka. Spróbuj ponownie.

ThePlanet.pl-logo

Kawy rozpuszczalne

Kawy rozpuszczalne – przyjemność w wariancie instant!

Cenisz sobie rozwiązania, które pozwalają zaoszczędzić Twój czas? Wyobraź sobie, ile dodatkowych minut zyskasz o poranku, gdy zaparzenie kawy zajmie Ci tylko kilka sekund – a tak się stanie, jeśli wybierzesz wariant rozpuszczalny. Jest to bowiem kawa instant, która nie wymaga dodatkowej obróbki. Wystarczy tylko zalać ją wodą, odczekać chwilę i już można czerpać przyjemność z picia aromatycznego napoju, który na dodatek dostarcza organizmowi cenną kofeinę.
rozwiń

Jak powstają kawy rozpuszczalne?

Kawa rozpuszczalna powstaje na bazie zmielonych ziaren, które zostają poddane wieloetapowej obróbce termicznej. Składają się na nią między innymi takie procesy jak zaparzenie w gorącej wodzie i suszenie rozpyłowe. W efekcie z drobnego proszku powstają małe kryształki o skoncentrowanym smaku i wyjątkowych właściwościach.Dlaczego więc uchodzi za mniej zdrową niż kawa w podstawowej postaci? Podczas przetwarzania do ekstraktu z kawy bywają dodawane dodatkowe składniki, na przykład konserwanty czy sztuczne aromaty. Wystarczy jednak zwracać uwagę na skład wybieranych produktów, aby tego uniknąć. Jeśli postawisz na kawę rozpuszczalną o krótkim i sprawdzonym składzie, możesz cieszyć się dokładnie takimi samymi właściwościami, jak w przypadku tej ziarnistej oraz mielonej. Sam proces parzenia okaże się jednak prostszy i mniej czasochłonny.

Kawa liofilizowana i rozpuszczalna to nie zawsze to samo!

W kontekście wstępnie przetworzonej kawy możesz spotkać się z dwoma pojęciami: kawa liofilizowana i rozpuszczalna. Choć na pozór są dość podobne, mogą powstawać na dwa różne sposoby.W ramach liofilizacji zmielone ziarna są najpierw namoczone we wrzątku, a następnie zamrażane w niskociśnieniowej komorze. Efektem tego jest kawa, w której zawartość wody waha się na poziomie od 3% do 5%, co znajduje odzwierciedlenie w wyrazistym smaku. W przypadku tradycyjnej kawy rozpuszczalnej, po namoczeniu zmielonych ziaren następuje ich wysuszenie w wysokiej temperaturze, co zmniejsza nie tylko rozmiar cząsteczek stałych, ale także późniejsze doznania smakowe.W obu przypadkach proces zaparzania wygląda jednak dokładnie tak samo. Podsumowując, po procesie liofilizacji powstaje rozpuszczalna kawa liofilizowana. Ważne! Każda kawa liofilizowana jest zatem rozpuszczalna, ale nie każda kawa rozpuszczalna jest liofilizowana.

Smaczna kawa rozpuszczalna – jak ją prawidłowo zaparzyć?

Wydawać by się mogło, że kawy rozpuszczalne są najprostsze do zaparzenia. Gotujesz wodę, zalewasz, pijesz – ot, cała filozofia. Jeśli jednak poświęcisz temu procesowi odrobinę więcej wysiłku, napar dostarczy Ci intensywniejszych wrażeń smakowych i zapachowych.Zwróć uwagę w szczególności na temperaturę parzenia. Wbrew pozorom, wrzątek nie jest tu najlepszym wyborem, gdyż to prosty przepis na uzyskanie napoju o wysokim poziomie goryczy. Im niższa temperatura, tym łagodniejszy i bardziej wyważony okaże się smak.Za najlepsze kawy rozpuszczalne uważa się natomiast te parzone w około 90°C. Jeśli Twój czajnik ma wbudowany termometr, łatwo ustalisz właściwą temperaturę. Jeśli nie, odczekaj minutę od momentu, w którym woda się zagotowała. Spróbuj teraz – czujesz różnicę?

Czym cechują się najlepsze kawy rozpuszczalne?

Chociaż wśród prawdziwych kawoszy kawa rozpuszczalna uchodzi za gorszą niż ta w ziarnach lub mielona, jest to całkowicie niezasłużona i krzywdząca opinia. Naturalna kawa rozpuszczalna powstaje bowiem z wysokiej jakości ziaren, które są poddawane rygorystycznej selekcji.Warto też mieć świadomość tego, że kawa rozpuszczalna to pewnego rodzaju crème de la crème. W procesie jej produkcji wykorzystywany jest sam ekstrakt z kawy, co oznacza, że jest bardziej skoncentrowana niż napój parzony ze świeżych ziaren. W rezultacie w jednej filiżance znajduje się wyższa zawartość polifenoli i innych antyoksydantów, które mogą mieć dobroczynny wpływ na organizm człowieka.

Kawa rozpuszczalna ekologiczna – poznaj ofertę The Planet!

Troska o środowisko naturalne jest Ci bliska nawet wtedy, gdy w grę wchodzi kawa rozpuszczalna? Ekologiczna uprawa to jedno z kryteriów, które muszą spełnić produkty, aby trafić na wirtualne półki sklepu The Planet. Wybierając naszą ofertę, nie musisz zatem martwić się aspektem środowiskowym.Do Twojej dyspozycji są kawy rozpuszczalne powstałe z najwyższej jakości ziaren, które docierają do Polski w ramach starannie zaplanowanego systemu logistycznego, obniżającego ślad węglowy naszego biznesu. Na podobnej zasadzie działa również wysyłka ze sklepu The Planet do takich Klientów, jak Ty. To, w jakim stopniu zamówienie wpłynie na środowisko naturalne, zależy od Twoich decyzji. Zadbaj o to, aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń w torbie i zamów ją do paczkomatu, jeśli zależy Ci na ekologicznych zakupach przez Internet.Interesuje Cię kawa arabica rozpuszczalna? A może bardziej przemawia do Ciebie robusta lub jej mieszanki? Przyjrzyj się ofercie sklepu The Planet, a z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie. Teraz pozostaje Ci już tylko zaparzyć ulubioną kawę i cieszyć się tą prostą przyjemnością. Smacznego!
zwiń