Oliwki w słoiku, oliwki marynowane | The Planet
Wybierz wagę:

Wystąpił problem!

Nie udało się dodać produktu do koszyka. Spróbuj ponownie.

ThePlanet.pl-logo

Oliwki w słoiku

Oliwki w słoiku – nie tylko do dań kuchni śródziemnomorskiej

Oliwki to jeden z najczęściej używanych składników w kuchni śródziemnomorskiej – głównie ze względu na to, że tamtejszy klimat okazuje się wyjątkowo sprzyjający ich uprawie. Stanowią smakowity dodatek do najróżniejszych sałatek, dań głównych z makaronem i ryżem, a nawet gęstych past oraz smarowideł, jak chociażby popularna tapenada.
rozwińChociaż dojrzałe oliwki, rosnące na drzewach w Grecji czy Chorwacji, mogą kusić, nie należy ich jeść na surowo. Wysoka zawartość oleuropeiny sprawia, że są bardzo gorzkie i nie nadają się do takiego spożycia. Dopiero po właściwej obróbce oraz zamarynowaniu zyskują smak, który zachwyca miłośników kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko – jednocześnie słony, lekko gorzki czy nawet odrobinę kwaśny.

Oliwki w zalewie– najpopularniejsze odmiany

Uprawa oliwek wymaga ciepłego klimatu, co sprawia, że optymalne warunki do tego panują na sporej części globu. W Europie są to głównie kraje śródziemnomorskie, na przykład Grecja, Hiszpania czy Chorwacja, a poza nią również Afryka, Ameryka Południowa i częściowo także Azja.W każdym miejscu, w którym są uprawiane te owoce, występują ich inne odmiany, których nazwy nawiązują do konkretnych obszarów terytorialnych. W Polsce do najpopularniejszych należą oliwki Kalamata, pochodzące z Peloponezu oraz Cerignola, które cechują się włoskim rodowodem.Wbrew pozorom, oliwki zielone i oliwki czarne to nie dwa różne rodzaje tego owocu, lecz odmienne stadia ich rozwoju. Skutkuje to różnicą nie tylko w kolorze, lecz także w smaku. Są jednak wykorzystywane do podobnych zastosowań kulinarnych, a niekiedy nawet łączone – dla podbicia smaku i uzyskania ciekawego efektu wizualnego na talerzu.

Oliwki zielone – szlachetny smak z odrobiną goryczki

Oliwki zielone są zrywane z drzew w momencie, gdy nie są jeszcze do końca dojrzałe. W Europie moment na to przypada najczęściej we wrześniu. Zahamowanie procesu wzrostu na tym etapie przesądza o tym, że owoce mają charakterystyczną, zieloną barwę i jędrność. W smaku można jednak wyczuć dość intensywną goryczkę, która co prawda słabnie podczas obróbki, jednak nie zanika w stu procentach. Oliwki zielone okazują się też często bardziej kaloryczne i bogate w białko roślinne niż te czarne.

Oliwki czarne – delikatniejsze w smaku

W przypadku oliwek czarnych plantatorzy czekają do momentu, gdy owoce stają się dojrzałe, co w Europie następuje zwykle w okresie od stycznia do marca. Ich wizualnymi wyróżnikami są barwa głębokiej czerni i miękki miąższ.W rezultacie oliwki czarne marynowane nie zawsze zachowują taką jędrność jak zielone. W smaku wyróżniają się natomiast delikatnością, dzięki czemu przypadają do gustu nawet osobom o bardzo wyrafinowanym podniebieniu.

Oliwki drylowane i z pestkami

Oliwki to owoce należące do grupy pestkowców, dlatego też w ich środku zawsze znajduje się twarda pestka, najczęściej dość silnie przylegająca do miękkiego miąższu. Podczas ich obróbki przed rozpoczęciem procesu marynowania stosowane są dwa podejścia: pozostawienie owoców w całości wraz z pestką lub też ich wydrylowanie.Oliwki bez pestek są gotowe do spożycia od razu po otworzeniu słoika. Zapewniają zatem sporą oszczędność czasu i pomagają uniknąć dość żmudnego drylowania w domowych warunkach. Warto jednak pamiętać, że to oliwki z pestką cechują się bardziej intensywnym smakiem. Pozostawienie jej w środku sprawia również, że owoce zachowują swoją charakterystyczną jędrność.

Najlepsze oliwki ze sprawdzonych źródeł – poznaj ofertę sklepu The Planet!

W ofercie sklepu The Planet znajdziesz oliwki w słoiku w wielu wariantach – zielone i czarne, z pestkami i wydrylowane, Kalamata i innych odmian. Niezależnie od tego, na jaką opcję się zdecydujesz, masz pewność, że na Twój talerz trafi produkt najwyższej jakości.Wszystkie oliwki marynowane dostępne w naszym sklepie pochodzą ze sprawdzonych, zaufanych źródeł. Są uprawiane w ekologiczny sposób i z poszanowaniem środowiska naturalnego, a do tego wolne od szkodliwej chemii. Mogą zatem stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety i urozmaicenie dla codziennego jadłospisu, który bazuje na lokalnych, polskich produktach.

Ekologiczne oliwki marynowane– wybierz dostawę przyjazną środowisku!

Troska o środowisko naturalne towarzyszy nam nie tylko przy wyborze asortymentu. Aspektami ekologicznymi kierujemy się również przy kompletowaniu wysyłek do Klientów indywidualnych. Twoje zamówienie dotrze do Ciebie w kartonowym opakowaniu, które nadaje się do recyklingu – bez foliowych i plastikowych wypełniaczy.Zapewniamy Ci również możliwość sprawdzenia, czy wybrane przez Ciebie produkty optymalnie wykorzystują przestrzeń transportową. W zminimalizowaniu śladu węglowego Twojego zamówienia pomoże także wysyłka do paczkomatu, o ile zdecydujesz się na wybór takiej opcji.Zobacz wszystkie oliwki marynowane dostępne w sklepie The Planet, a także pozostałe przetwory z owoców i warzyw. Z odrobiną kreatywności wyczarujesz z nich pyszne i pożywne dania, którymi zaskoczysz najbliższych.
zwiń