Kawa zbożowa BIO | The Planet
Wybierz wagę:

Wystąpił problem!

Nie udało się dodać produktu do koszyka. Spróbuj ponownie.

ThePlanet.pl-logo

Kawy zbożowe

Kawy zbożowe – 100% smaku, 0% kofeiny!

Szukasz alternatywy dla tradycyjnej kawy, która zapewni Ci porównywalne wrażenia smakowe, a jednak pozwoli uniknąć dostarczania organizmowi kofeiny? Kawy zbożowe to szeroka grupa produktów w The Planet, wśród których z pewnością znajdziesz coś, co podbije Twoje kubki smakowe.
rozwińNajczęściej pijesz czarną, esencjonalną kawę o bardzo wyrazistym smaku? A może cenisz sobie delikatność, jaką niesie za sobą każdy łyk kawy z mlekiem? Kawa ze zbóż smakuje wybornie w obu wariantach, a do tego jej zaparzenie nie wymaga większego wysiłku. Przekonaj się, jak wiele możesz zyskać, obniżając swój codzienny poziom kofeiny we krwi i czerpiąc naturalne pobudzenie wprost z natury.

Z czego powstaje dobra kawa zbożowa?

Jak sugeruje sama nazwa, pod tym pojęciem kryje się esencja z prażonych zbóż. Najczęściej wykorzystuje się do tego żyto i jęczmień, choć mogą to być również pszenica, orkisz, gryka czy owies. Jako że sam smak zbóż okazuje się dość gorzki, taką mieszankę wzbogaca się najczęściej naturalnymi dodatkami. Do tych najpopularniejszych należą mniszek, cykoria, burak cukrowy lub miks korzennych przypraw.Sam proces produkcji kawy zbożowej cechuje się prostotą. Ziarna zostają wstępnie oczyszczone i uprażone, a następnie zmielone. W ostatnim etapie do zbożowej mieszanki są dodawane składniki wzbogacające smak i aromat, zwykle również naturalnego pochodzenia. W dobrej kawie zbożowej nie znajdziesz nic poza tym, co pochodzi wprost z natury.

Kawy zbożowe – rodzaje, które masz do dyspozycji

Kawa z prażonych zbóż występuje w kilku wariantach. Dzieli się je w zależności od sposobu parzenia. Pierwszym z nich jest kawa zbożowa instant w saszetkach, którą parzy się dokładnie tak, jak herbatę. Po prostu wkładasz torebkę do kubka, zalewasz gorącą wodą i gotowe. Ekspresowa kawa zbożowa może też cechować się formą rozpuszczalnych granulek, których parzenie będzie odbywać się w podobny sposób.Do wyboru masz również najbardziej tradycyjną formę kawy zbożowej, czyli drobno zmieloną mieszankę, którą możesz parzyć na różne sposoby. Taką kawę zaparzysz po turecku, zalewając ją wrzątkiem bezpośrednio w filiżance czy kubku. Jeśli zależy Ci na intensywnym smaku, wybierz tę drobnoziarnistą i skorzystaj w tym celu z kawiarki (zwykłej lub elektrycznej), bądź z ekspresu przelewowego z papierowym filtrem, na którym osiądą fusy.

Jakie zalety ma kawa bez kofeiny?

Popularna zbożówka to kawa bezkofeinowa, która jest całkowicie pozbawiona tego silnie pobudzającego składnika. Oznacza to, że mogą się nią raczyć nawet te osoby, w przypadku których kofeina zdecydowanie nie jest wskazana. Mowa tu przede wszystkim o dzieciach, kobietach w ciąży i osobach starszych.Na filiżankę takiej kawy mogą pozwolić sobie również Ci, którzy zmagają się z pewnymi schorzeniami. Tradycyjna kawa nie jest zalecana chociażby w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego, a także przy problemach z układem pokarmowym (na przykład wrzodów czy kamicy żółciowej).Ekspresowa kawa zbożowa nie tylko pozwoli ograniczyć te ryzyka, lecz również może mieć pozytywny wpływ na organizm. Zboża są cennym źródłem błonnika pokarmowego, który pobudza perystaltykę jelit, ułatwiając pokonanie uciążliwych objawów ze strony układu pokarmowego, chociażby zaparć. Znajdujące się w nich polifenole zapewnią działanie antyoksydacyjne. Mała ilość kalorii sprzyja natomiast utrzymaniu wagi, bądź jej redukcji.Ze względu na brak kofeiny nie ma żadnych ograniczeń co do pory dnia, w której można pić kawę zbożową. Wypita nawet tuż przed pójściem do łóżka nie zaburzy higieny snu. Zaśniesz bez problemu!Pamiętaj jednak o tym, że zboża mogą zawierać gluten, który jest niewskazany dla osób zmagających się z celiakią. Jeśli chcesz uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poszukaj kawy zbożowej bezglutenowej.

Kawa zbożowa BIO z asortymentu The Planet – dlaczego jest tak pyszna?

Jeśli przyjrzysz się z bliska ofercie sklepu The Planet, zauważysz, że wszystkie produkty są starannie wyselekcjonowane pod kątem ekologicznego pochodzenia. Kawy zbożowe z asortymentu naszego sklepu powstają z najwyższej jakości zbóż, uprawianych w zrównoważony sposób. Sama produkcja również zakłada wykorzystanie procesów jak najmniej wpływających negatywnie na środowisko – wszystko po to, aby zapewnić Ci wyjątkowe doznania podczas picia, a także spokój ducha.

Wysokiej jakości kawa zbożowa – ekologiczna pod każdym względem!

Zrównoważona uprawa zboża i późniejsza obróbka to jeszcze nie wszystko. Jakie warunki powinna dodatkowo spełniać kawa zbożowa? Ekologiczna wysyłka do Klientów odgrywa tutaj ważną rolę, Pozwala Ci wziąć sprawy w swoje ręce, jeśli mowa o Twoim własnym śladzie węglowym.Robiąc zakupy w sklepie The Planet, masz duży wpływ na to, w jaki sposób Twoja decyzja wpłynie na środowisko naturalne. Po prawej stronie ekranu zobaczysz, w jakim stopniu jest zapełniona Twoja paczka. Im lepiej wykorzystasz jej przestrzeń, tym lepiej dla Matki Natury. To od Ciebie zależy także, czy zdecydujesz się na ekologiczną dostawę do paczkomatu, czy też na dostarczenie przesyłki wprost pod Twoje drzwi. Pamiętaj tylko, że ta pierwsza opcja generuje ślad węglowy niższy aż o 60%, a to duża różnica.Jaka kawa zbożowa BIO skrywa się na półkach internetowego sklepu The Planet? Przyjrzyj się pełnemu asortymentowi i znajdź tę, która najbardziej odpowiada Twoim preferencjom smakowym. Szybko przekonasz się, że życie bez kofeiny wcale nie musi być tak trudne, jak myślisz!
zwiń