Kawy bio, kawy organiczne | The Planet
Wybierz wagę:

Wystąpił problem!

Nie udało się dodać produktu do koszyka. Spróbuj ponownie.

ThePlanet.pl-logo

Kawy

Kawy ziarniste

Kawy mielone

Kawy rozpuszczalne

Kawy zbożowe

Kawy inne

Kawy BIO – czym są kawy ekologiczne?

Kawy ekologiczne, dostępne w sklepie online The Planet, to produkty pozyskiwane z ziaren krzewów kawowych, które są hodowane i przetwarzane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.
rozwińProces ten opiera się na wykorzystaniu naturalnych metod uprawy, eliminując tym samym sztuczne nawozy, pestycydy i inne substancje chemiczne. W rezultacie otrzymana kawa ma niezwykły smak i aromat, a także nie szkodzi środowisku.Kawa ma długą i ciekawą historię. Mieszkańcy Etiopii ziarna drzew kawowca wykorzystywali już ponad dwa tysiące lat temu, ale nie przyrządzali z nich aromatycznego napoju. Zwyczaj picia kawy pojawił się prawdopodobnie dopiero w trzynastym lub czternastym wieku na Bliskim Wschodzie. Obecnie produkcja napoju liczy ponad dziesięć milionów ton. Na świecie co roku wypija się aż czterysta miliardów filiżanek kawy arabica i innych gatunków.

Kawy – jakie rodzaje można wyróżnić?

Podział kaw można przedstawić w kilku kategoriach. W przypadku formy dostępności wyróżnia się produkty o ziarnach niepalonych lub palonych, mielone oraz rozpuszczalne. Wszystkie te rodzaje znajdziesz w sklepie online The Planet. Za najlepsze kawy uważa się gatunek Arabica, który jest ceniony ze względu na łagodny smak i lekkość. Z kolei Robusta to świetna propozycja dla osób, które lubią napój o ostrzejszym i intensywniejszym smaku z charakterystyczną nutą goryczy.Kawę kategoryzuje się też w oparciu o stopień wypalenia ziaren. Kawy jasno palone powstają w temperaturze 200 ℃, mają łagodny smak i zachowują naturalną kwasowość. Z kolei popularne odmiany średnio palone są przygotowywane w nieco wyższych temperaturach, dzięki czemu tracą kwasowość, ale zyskują delikatną goryczkę. Z kolei kawy mocno palone poddaje się tak zwanemu ciemnemu paleniu w temperaturze 225-250 ℃. W rezultacie napój niemal zupełnie traci kwasowość na rzecz charakterystycznej goryczki.Niezwykle interesującą kategorią jest kawa zbożowa. Produkt ten powstaje ze zbóż, czyli ma zupełnie inne właściwości niż kawy palone z ziaren kawowca. Coraz większą popularnością cieszy się również kawa z innych roślin. Do jej produkcji wykorzystywane są na przykład nasiona konopii, mniszka lekarskiego czy topinamburu. Jeśli nie zależy Ci na efekcie pobudzenia, to koniecznie zwróć uwagę na kawy bezkofeinowe.

Dobre kawy – dlaczego warto po nie sięgać?

Regularne picie aromatycznego napoju może przynieść wiele korzyści. Przede wszystkim dobre kawy zawierają dużo przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. W ten sposób przyczyniają się do spowolnienia starzenia organizmu, chronią komórki przed uszkodzeniem i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Co ciekawe, kawa ma więcej przeciwutleniaczy niż słynąca z nich zielona herbata.Naturalnie występująca w kawie kofeina działa stymulująco na układ nerwowy, poprawiając koncentrację i funkcje poznawcze. Kawy ekologiczne pite w umiarkowanych ilościach zapewniają także pobudzenie, poprawiają nastrój i zmniejszają uczucie zmęczenia. Regularne picie kawy może wspierać pracę serca.

Najlepsze kawy – jak stosować je w kuchni?

Najpopularniejszym sposobem wykorzystania kaw w kuchni jest przyrządzenie z nich aromatycznego napoju. W zależności od sposobu przygotowania możesz samodzielnie zrobić w domu tradycyjne włoskie kawy, czyli espresso, cappuccino czy latte macchiato. Jeśli lubisz eksperymentować, to dodaj kawę na przykład do koktajli mlecznych. Dzięki temu napoje zyskają kawową nutę i pobudzą Cię do działania.Dobre kawy w niedużych ilościach możesz dodać także do wypieków. Taki składnik w wyjątkowy sposób wzbogaci smak ciast, ciasteczek, babeczek czy brownie, nadając im delikatnej nuty goryczy. Kawa rozpuszczalna może sprawdzić się także jako element przepisu na smaczne domowe lody lub inne desery. Na bazie tego produktu możesz przygotować też aromatyczną polewę lub syrop do lodów i innych łakoci. Co ciekawe, kawa mielona lub ziarnista może być aromatycznym dodatkiem marynaty do mięs.

Kawy – jak przyrządzić smaczny napój?

Przygotowanie smacznej kawy to prawdziwa sztuka, która zaczyna się od doboru odpowiednich ziaren. Zwróć uwagę na datę palenia – najlepsza kawa do ekspresu powstaje ze świeżo palonych ziaren, dzięki którym zachowuje pełnię smaku. Unikaj zbyt gorącej wody, która niszczy związki aromatyczne w ziarnach. Optymalna temperatura to około 90-95 ℃.Pamiętaj również o zachowaniu odpowiednich proporcji kawy i wody. Stosuj się do zaleceń dotyczących przyrządzania konkretnego rodzaju napoju, aby uzyskać pożądany smak. Dla uzyskania optymalnego efektu dopasuj czas parzenia do swoich preferencji. W przypadku kawy do ekspresu, to urządzenie może samodzielnie dostosować ustawienia do rodzaju napoju. Dodaj mleko, cynamon, cukier lub inne składniki, żeby wzbogacić smak ulubionych kaw.

The Planet – odwiedź sklep z kawą i zamów online!

Sklep online The Planet to miejsce, gdzie na kawoszy czekają wysokiej jakości kawy BIO z ekologicznych upraw. Nasza oferta to nie tylko kawa ziarnista o różnym stopniu palenia, ale także produkty mielone, rozpuszczalne, zbożowe czy bezkofeinowe. Tak szeroki wybór produktów pozwoli Ci odkryć różne oblicza aromatycznego napoju. Odwiedź sklep z kawą i złóż zamówienie online!
zwiń