Zdrowe makarony, ryże, kasze | The Planet
Wybierz wagę:

Wystąpił problem!

Nie udało się dodać produktu do koszyka. Spróbuj ponownie.

ThePlanet.pl-logo

Makarony, ryże, kasze

Makarony

Makarony bezglutenowe

Ryże

Kasze i kuskusy

Nasiona i ziarna

Makarony, ryże i kasze – co warto o nich wiedzieć?

W sklepie online The Planet w kategorii makarony, kaszy, ryże znajdziesz również inne artykuły sypkie, czyli popularne nasiona i ziarna, dzięki którym urozmaicisz codzienną dietę.
rozwińWszystkie produkty mają pochodzenie ekologiczne, czyli powstają bez wykorzystywania pestycydów, nawozów sztucznych i innych substancji chemicznych.Co ciekawe, makarony były znane ludzkości już cztery tysiące lat temu. Pierwsze ślady tego produktu pochodzą z Chin. Proces produkcji makaronu polega na przygotowaniu ciasta, które następnie jest formowane, wykrawane, suszone, sortowane i pakowane. Tradycyjnie do wytwarzania makaronu wykorzystuje się mąkę i wodę, ale możliwe jest też użycie innych składników.Ryż z kolei należy do rodziny zbóż i jest uprawiany w ponad czterdziestu tysiącach rodzajach. To podstawa diety około jednej trzeciej ludności świata i każdego roku produkuje się go w ilości ponad siedemset milionów ton. W Chinach ten produkt był znany i uprawiany już osiem tysięcy lat temu. Natomiast kasze, które przeżywają obecnie prawdziwy renesans ze względu na właściwości zdrowotne, w ostatnich stuleciach były uznawane w Polsce za pożywienie ludzi chorych i biednych.

Popularne rodzaje makaronów, ryżu i kasz

W sklepie online The Planet produkty sypkie dostępne są w wielu wariantach do wyboru. Wysokiej jakości ryż, z różnych zakątków świata, pozwoli Ci na eksperymentowanie w kuchni.Ryż biały, brązowy, basmati, dziki czy jaśminowy to zaledwie kilka czekających na Ciebie opcji. Z kolei w kategorii kasz możesz liczyć nie tylko na ekologiczne odmiany z gryki, pszenicy, prosa i jęczmienia. Warto uzupełnić swoje zapasy także o najlepsze kasze kuskus i bulgur.Spory wybór czeka Cię także w przypadku makaronów. Wyszukaj produktów o niebanalnych kształtach i oryginalnych smakach. Każdy z naszych makaronów ma swoje unikalne cechy, wpływające nie tylko na estetykę dania, ale także na właściwości odżywcze. Nie bój się eksperymentów i wprowadź do swojej kuchni przysmaki z semoliny, orkiszu czy gryki. W The Planet znajdziesz nie tylko tradycyjne rodzaje makaronów, ale także wersje bezglutenowe.

Kasze, ryże i makarony ekologiczne – dlaczego warto wprowadzić je do diety?

Stawiając na produkty ekologiczne, dbasz o zdrowie i środowisko. Masz pewność, że są uprawiane z poszanowaniem naturalnych procesów i bez sztucznych substancji chemicznych. Ponadto w ten sposób wspierasz zrównoważone rolnictwo i jednocześnie dostarczasz organizmowi pokarmy najwyższej jakości.Makaron to cenne źródło węglowodanów, które są niezbędne do wyprodukowania energii. Zawartość konkretnych składników odżywczych zależy natomiast od składu produktu. Przede wszystkim są to: błonnik, białko, tłuszcze, witaminy z grupy B, żelazo i mangan.Dość podobnie jest w przypadku ryżu. Jego wpływ na zdrowie człowieka różni się w zależności od rodzaju produktu. Ze względu na brak glutenu może być ważnym elementem diety osób z celiakią lub nietolerancją tego składnika. Ponadto, ryż BIO również dostarcza organizmowi paliwa w postaci węglowodanów. Jest źródłem potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Z kolei wprowadzenie do diety kasz, dostarczy Ci węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B, witaminę E, żelazo, potas, magnez, cynk, miedź i mangan.

Najlepsze kasze, ryże i makarony – nieodłączni towarzysze dań głównych

Zwróć uwagę na różne rodzaje kasz, ryżu, makaronów i odkryj pełnię oferowanych przez nie smaków. Jeśli interesują Cię kulinarne eksperymenty, znajdź inne produkty sypkie, które najbardziej Cię zainteresują. W przypadku makaronów nie musisz ograniczać się jedynie do klasycznych dań z sosami. Ten typ żywności doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i sałatek. Z pewnością przyda Ci się też podczas przyrządzania dań kuchni włoskiej i azjatyckiej.W przypadku ryżu możliwości wykorzystania go w kuchni są niemal nieskończone. Jest podstawowym składnikiem kuchni chińskiej, indyjskiej, japońskiej czy tajskiej. Jeśli przygotowujesz sushi, wybierz odpowiedni typ produktu. Ryż świetnie łączy się nie tylko z mięsem, zupami i sałatkami, dodaje się go także do deserów. W podobny sposób możesz wykorzystać kasze BIO, które w odróżnieniu od ryżu przeważnie mają nieco bardziej wyrazisty smak.

Jak przygotować produkty sypkie, żeby były smaczne?

Przede wszystkim stosuj się do zaleceń umieszczonych na opakowaniu. Weź pod uwagę własne preferencje, dotyczące na przykład miękkości i konsystencji produktu. Zawsze płucz kaszę przed gotowaniem, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Gotuj kaszę na małym ogniu, dbając o odpowiednie proporcje wody.Makarony ekologiczne gotuj al dente, dzięki czemu zachowają swoją sprężystość. Przygotowanie ryżu zacznij natomiast od przepłukania go wodą. Po ugotowaniu odstaw ryż na kilka minut pod przykryciem, dzięki czemu nabierze odpowiedniej konsystencji. W przypadku produktów sypkich zawsze dodaj szczyptę soli do wrzącej wody. Wzbogacisz w ten sposób smak gotowanego produktu.

Zamów online artykuły sypkie BIO w The Planet!

W sklepie online The Planet znajdziesz najwyższej jakości artykuły sypkie. Dzięki szerokiemu wyborowi ekologicznych produktów, możesz odkryć wiele smaków fascynującego świata makaronów, ryżu i kasz. To nie tylko dobre źródła węglowodanów i innych składników odżywczych, ale także baza dla wielu niezwykłych dań. Nie zapomnij również o dodaniu do koszyka pysznych nasion i ziaren!
zwiń