Bio miody i syropy słodzące ekologiczne | The Planet
Wybierz wagę:

Wystąpił problem!

Nie udało się dodać produktu do koszyka. Spróbuj ponownie.

ThePlanet.pl-logo

Miody i syropy

Miody

Syropy, słody, melasy

Syropy i miody BIO – czym są ekologiczne produkty?

W sklepie online The Planet znajdziesz najlepsze miody, a także szeroki wybór syropów, słodów i melasy z ekologicznych upraw.
rozwińWysokie standardy na każdym etapie produkcji i brak sztucznych substancji chemicznych sprawiają, że nasze produkty mają wyjątkowy smak. Wyroby BIO powstają także w poszanowaniu zasad zrównoważonego rolnictwa. Ich zakup pozwoli Ci zmniejszyć negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko.Miody naturalne mają długą historię. Już od starożytności pozyskiwano ten produkt i to jeszcze na długo przed udomowieniem pszczół. Pierwsze przedstawienia zbierania miodu w sztuce pochodzą sprzed ponad ośmiu tysięcy lat. Z kolei o hodowli pszczół po raz pierwszy wspomniano w starożytnym Egipcie. Syropy, słód i melasa także towarzyszyły ludziom w przeszłości, mimo że nie były tak popularne, jak miód..

Miody i syropy – jakie ich rodzaje możesz kupić?

Dobre miody mogą być przygotowane z nektaru roślin miododajnych, czyli między innymi akacji, lipy, gryki, kasztana czy manuki. Możesz też spróbować wersji wielokwiatowych, które zachwycają różnorodnością smaków i aromatów. Skosztuj także pyłku pszczelego, który jest znany z wyjątkowych właściwości prozdrowotnych.Do swojej diety możesz wprowadzić także pyszny syrop daktylowy, klonowy, kokosowy, czy z agawy Ciekawym zamiennikiem cukru w wielu wyrobach spożywczych mogą być też wysokiej jakości słody. W podobny sposób możesz zastosować melasę, która jest gęstym syropem pozyskiwanym między innymi z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Wszystkie miody i syropy, podobnie jak słód i melasa są produktami ekologicznymi.

Dobre miody i syropy – jak powstają?

W The Planet miody BIO są owocem starannej produkcji, która jest oparta otradycę i szacunek dla natury. W praktyce oznacza to dbanie o dobrostan pszczół , zapewnienie im dostępu do kwiatów z certyfikowanych upraw oraz wyeliminowanie sztucznych substancji chemicznych. Dokładnie takie same standardy są stosowane w przypadku syropów, słodów i melasy od The Planet.Miody naturalne mają bardzo ciekawy proces produkcji. Pszczoły zbierają nektar z roślin miododajnych i zanoszą go do ula. Następnie pod wpływem określonych substancji chemicznych w przewodzie pokarmowym owadów zachodzą reakcje, dzięki którym wytwarzany jest miód. Uzyskany produkt pszczoły gromadzą w plastrze, gdzie później dojrzewa. Dopiero takie miody są zbierane przez ludzi i wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Sposób pozyskania syropu zależy od jego rodzaju. Przykładowo płynny słodzik z daktyli jest pozyskiwany bezpośrednio z miąższu owoców palmy daktylowej. Syrop klonowy powstaje natomiast w wyniku odparowania i zagęszczenia soku z klonu cukrowego. Słody są rezultatem kiełkowania, wysuszenia i przetwarzania ziaren zbóż. Melasa jest z kolei po prostu produktem ubocznym podczas pozyskiwania cukru z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej.

Dlaczego warto wprowadzić syropy i miody naturalne do codziennej diety?

Wprowadzenie dobrej jakości syropów i miodów naturalnych do codziennej diety może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Dokładne wartości odżywcze zależą oczywiście od rodzaju rośliny, z której powstał miód. Sklep online The Planet zapewnia pod tym względem szeroki wybór produktów, dzięki czemu możesz zadbać o różne aspekty zdrowia, wybierając wyroby najlepsze dla siebie.Miody BIO są bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Te ostatnie są odpowiedzialne za zapobieganie nowotworom i przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Ponadto słodki przysmak ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, wspiera także układ odpornościowy. Miody mają korzystny wpływ na trawienie, poprawiając stan błony śluzowej jelit. Dodatkowo są stosowane w medycynie ludowej jako środek łagodzący kaszel i infekcje.Syropy z agawy są naturalnym probiotykiem, obniżają cholesterol i poprawiają działanie układu pokarmowego. Z kolei syrop klonowy jest cennym źródłem cynku i przeciwutleniaczy, dzięki czemu wzmacnia i usprawnia układ krwionośny. Słód w różnych odmianach dobrze wpływa na trawienie, a także dostarcza organizmowi witamin z grupy B i błonnika. Stosowanie melasy może natomiast pomóc w uzupełnieniu niedoborów magnezu, potasu, miedzi i wapnia.

Jak wykorzystać syropy i miody ekologiczne w kuchni?

Zastosowanie miodów i syropów w kuchni jest nieograniczone i w pełni zależy od Twojej kreatywności. Wspomniane produkty, podobnie jak słód i melasa, to świetne zamienniki cukru. Są od niego znacznie zdrowsze i dla wielu osób także smaczniejsze. Zastąp nimi biały cukier podczas słodzenia kawy, herbaty, lemoniady i innych napojów. Możesz też dodać je do ciast i deserów. Syrop i miód mogą być ponadto smaczną polewą do naleśników.Płynny słodzik w postaci miodu możesz wykorzystać również w wytrawnych potrawach. Taki składnik doda szlachetności marynacie do mięs, zwłaszcza w przypadku pieczenia lub grillowania. Na bazie miodu możesz także przygotować aromatyczny sos sałatkowy. Miody ekologiczne doskonale sprawdzają się też jako dodatek do jogurtu lub owsianki.

Zamów smaczne syropy i miody online w The Planet!

Sklep The Planet z przyjemnością zabierze Cię w podróż, w której odkryjesz wyjątkowe miody online. W naszej ofercie czekają na Ciebie niepowtarzalne smaki ekologicznych produktów, które spełniają najwyższe standardy jakości. Tak wyborne słodziki sprawią, że szybko zapomnisz o cukrze. Zadbaj o swoją dietę i zamów online ulubiony miód, syrop, słód i melasę!
zwiń