Makarony, ryże, kasze | Makarony | The Planet
Wybierz wagę:

Wystąpił problem!

Nie udało się dodać produktu do koszyka. Spróbuj ponownie.

ThePlanet.pl-logo

Makarony

Makarony – od Wielkiego Muru do rzymskich ulic?

Włochy z Chinami spierają się o to, gdzie powstał makaron i wszystko przemawia za tym, że tak naprawdę w tym drugim kraju miał on swój początek już cztery tysiące lat temu! A jak trafił do Włoch?
rozwińPogłoski niosą o podróżniku Marco Polo, który przywiózł makarony z Chin do swojego kraju w trzynastym wieku. Inne źródła głoszą natomiast o niejakim rzymskim badaczu Galenie, z którego ust dowiedziano się o istnieniu pasta.Nie wiadomo jednak do końca, jak faktycznie produkt ten trafił do rzymskiej kuchni, ale wiele wskazuje na Arabów, którzy podróżując po Europie czy Azji, rozpowszechnili ten przysmak. Mimo że to nie Włosi zapoczątkowali makarony ekologiczne, to jednak sprawili, że stały się one symbolem oraz wizytówką ich ziemi. Choćby dlatego, że produkt ten w połączeniu z sosem pomidorowym i bazylią to prawdziwa uczta dla każdego podniebienia – dipy to niewątpliwie specjał Włochów.I tak w Sycylii, na przełomie piętnastego wieku, postanowiono wyrabiać domowy makaron z pszenicy, a dopiero później zaczęto wspomagać się specjalnymi mieszadłami do jego wytwarzania i sprzedawania na szeroką skalę.

Makarony – pyszny produkt w wielu postaciach

W asortymencie The Planet znajdziesz różne rodzaje makaronów. Mają one odmienne zastosowanie oraz grubość. Ponadto, niekiedy bazują na zupełnie innych składnikach, przez co mogą różnić się też wartościami odżywczymi. Nie bez znaczenia są również kształty makaronu, które wiele mówią o tym produkcie. Oto niektóre z nich!Najpopularniejszy, uwielbiany przez wiele osób makaron, który produkuje się z mąki pszennej… Tak, to oczywiście makaron spaghetti! To długi i cienki produkt, przez co przyrównuje się go do znanego makaronu w formie nitek, powszechnie stosowanego do niedzielnego rosołu. Najlepiej smakuje wtedy, gdy ugotuje się go na al dente i połączy z warzywnym sosem.Kolejnym rodzajem jest penne. Jednak dla wielu Polaków to po prostu słynne rurki. To bardzo uniwersalny makaron, który można wykorzystać zarówno do sałatek, jak i zup, czy nawet zapiekanek serowych. Cienkie, prostokątne płaty to makaron lasagna, który wykorzystuje się do słynnego lasagne bolonese – włoskiego dania na bazie pomidorów, sera i sosu beszamelowego. Innym, równie znanym makaronem, jest fusili, czyli tak zwane świderki. Najczęściej używany do zup, sałatek na zimno czy zapiekanek. Wyróżniamy również makaron wstążki, którego Włoska nazwa brzmi tagliatelle. Doskonale smakuje z różnymi sosami. Natomiast muszelki oraz kokardki to idealne makarony dla dzieci, które można przygotować z serem, twarożkiem lub truskawkami.

Ziarno i woda, czyli z czego powstają słynne makarony?

Makaron najczęściej powstaje na bazie zwykłej, białej mąki pszennej, dzięki której staje się kleisty. Innym rodzajem jest makaron durum. Ma w sobie duże ilości glutenu, przez co jest bardziej sprężysty. Produkt ten cechuje się ciemniejszym kolorem. Makarony semolinowe bardzo długo pozostają al dente, ponieważ pochłaniają mniej wody niż te, na bazie zwykłej pszenicy.Takim produktem, który bardzo często używa się podczas gotowania rosołu, jest makaron krajanka. Z kolei makaron jajeczny, jak sama nazwa wskazuje, produkuje się na bazie jaj w połączeniu z mąką pszenną i wodą. Co inny producent, to inny skład produktu. Jedni dodają czasami też drożdże, mleko oraz inny rodzaj mąki, od której użycia zależy też konsystencja wyrobu.Do zbożowych produktów można zaliczyć również makarony żytnie, makarony orkiszowe oraz makarony razowe, gdzie te ostatnie wyrabia się na bazie pełnoziarnistej, nieoczyszczonej z wartościowych składników mąki. Wyróżnić można także makarony ekologiczne, które są specjalnie oznakowane. Zalicza się do nich te z soczewicy, kukurydzy czy grochu. Taki BIO makaron to doskonała alternatywa dla osób na wegańskiej oraz bezglutenowej diecie.

Makarony – pełne właściwości prozdrowotnych

BIO makaron to produkt, którego kaloryczność jest podobna do ryżu, kasz, pieczywa czy płatków śniadaniowych. Może być ona jednak znacznie szybciej podbita poprzez dodatek jakiegokolwiek sosu. Makaron ekologiczny jest źródłem węglowodanów, a także białka. Produkt ten to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B oraz cennych minerałów, takich jak magnez, żelazo czy cynk. Makarony BIO, powstałe na bazie mąki pełnoziarnistej lub roślinnej, aniżeli zwykłej pszennej, będą miały tych makroelementów zdecydowanie więcej.Zdrowe makarony charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym oraz bogactwem błonnika pokarmowego, który na dłużej zapewnia uczucie sytości. Makarony BIO mogą spożywać osoby, które chorują na cukrzycę czy mają problemy z nadwagą. W takim przypadku, makaron najlepiej ugotować al dente i połączyć go z niskotłuszczowym sosem, który nie zawiera w sobie zbyt wiele cukru. Warto jednak zwracać uwagę na wielkość zjadanych porcji. Powinno się je spożywać nie więcej, niż trzy razy w tygodniu, a w pozostałe dni zastępować je kaszami czy ziemniakami.

Makarony od The Planet – włoska uczta w Twoim domu!

W naszej szerokiej ofercie znajdziesz pełne składników odżywczych zdrowe makarony. Sklep The Planet dokonał wszelkich starań, aby wszystkie sprzedawane produkty były najwyższej jakości, a także pochodziły ze zrównoważonych i etycznych upraw.Szukasz ciekawego pomysłu na wartościowy posiłek? Koniecznie sprawdź nasze makarony! Dostępne są one nie tylko w wielu ciekawych kształtach, ale też na bazie różnych składników. Odkryj smak prawdziwej kulinarnej przygody z makaronami od The Planet, które przemienią każdy posiłek w wyjątkową włoską ucztę!
zwiń