Makarony bezglutenowe | The Planet
Wybierz wagę:

Wystąpił problem!

Nie udało się dodać produktu do koszyka. Spróbuj ponownie.

ThePlanet.pl-logo

Makarony bezglutenowe

Makarony bezglutenowe – ratunek dla osób z nietolerancją pokarmową

Produkty bezglutenowe od The Planet to szeroki wybór artykułów spożywczych przede wszystkim dla osób chorujących na celiakię oraz dla osób z nietolerancją glutenu.
rozwińDo wyeliminowania żywności, która szkodzi zdrowiu, należy jednak podejść holistycznie i po wcześniejszej konsultacji ze specjalistą. Dieta powinna być bowiem odpowiednio zbilansowana. Alternatywą dla tradycyjnej żywności ze zbóż, typu pszenica czy żyto, są właśnie bezglutenowe makarony – wyprodukowane na bazie, na przykład pseudo zbóż, takich jak gryka i amarantus lub warzyw typu soczewica czy groch.

Makarony bezglutenowe – dlaczego warto je spożywać?

Makaron 100% bezglutenowy stał się prawdziwym must have dla osób z celiakią, ale także dla tych, którzy nie wyobrażają sobie już swojej diety bez zdrowszych zamienników. Nie bez powodu jednak dzieje się tak, że coraz więcej osób przerzuca się z pszennych produktów na te na bazie gryki, kukurydzy czy też soczewicy. Dlaczego?Spożywając BIO makaron bez glutenu, nie musisz martwić się o bóle brzucha czy problemy trawienne. Co więcej, jest to zdrowsza alternatywa, która nie ma w sobie aż tyle tłuszczu oraz kalorii w przeciwieństwie do pszennych czy żytnich produktów. Makaron gluten free to również świetna propozycja dla osób, które chcą dbać o swoje zdrowie i utrzymać odpowiednią wagę ciała.Wprowadzając do swojej diety ekologiczne makarony bezglutenowe, dostarczasz też swojemu organizmowi niezbędnych dla zdrowia witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Kupując makarony bezglutenowe, mimo wszystko poleca się czytać ich skład – im “czystszy”, tym lepszych składników dostarczysz swojemu organizmowi.

Makarony bezglutenowe – jak je gotować?

Makaron gluten free gotuje się w inny sposób niż tradycyjne zbożowe produkty tego rodzaju. Nie jest to jednak nic trudnego! W pierwszej kolejności zwróć uwagę na czas gotowania. Dlaczego to takie ważne? Bezglutenowe makarony mają to do siebie, że nie trzeba zbyt długo czekać na to, by były gotowe do spożycia.Jeśli nie chcesz, aby Twój makaron bez glutenu się rozgotował, najlepiej będzie, jeśli sprawdzisz wszystkie potrzebne informacje na odwrocie opakowania. Przygotuj też większy garnek z wrzącą wodą. Dzięki temu produkt z łatwością przyrządzi się w naczyniu i przede wszystkim nie sklei, ponieważ w czasie gotowania jego rozmiar się znacznie powiększa. Aby bezglutenowy makaron się nie skleił, możesz do garnka dodać także łyżkę oleju lub oliwy.

Makarony bezglutenowe – znane i najczęściej wybierane rodzaje

Makaron pszenny powstaje na bazie mąki, w której znajduje się duża ilość glutenu, to on bowiem zapewnia mu elastyczność. Jego brak może powodować, że produkt ten będzie twardy. Aby tego uniknąć, producenci próbują za pomocą nowej technologii wprowadzać zamienniki, jakim jest makaron 100% bezglutenowy. Oto kilka jego rodzajów.Makaron gryczany powstaje na bazie gryki. Dzięki temu, że jest lekkostrawny, poleca się go osobom po przebytej chorobie lub zabiegu. Składniki odżywcze, jakie zawiera w sobie ciemny makaron bez glutenu, to witaminy z grupy B, magnez, cynk oraz błonnik.Produktem, który powstał z mąki kukurydzianej, a ponadto nie klei się podczas gotowania i najbliżej mu do mąki pszennej, jest makaron kukurydziany. Zawarta w nim luteina poprawia wzrok. Jest on też źródłem witamin z grupy B oraz minerałów takich, jak wapń, żelazo i potas. Ma też w sobie dużo błonnika.Makaron jaglany powstaje z prosa i mąki jaglanej. Jest delikatny w smaku. To źródło witamin z grupy B. Ma właściwości odkwaszające, dlatego poleca się osobom, które mają problemy z wątrobą i wrzodami. W ofercie sklepu The Planet nie mogło zabraknąć znanego makaronu z Chin, czyli konjac. Koniecznie wprowadź go do swojej diety! Wyrabiany jest z wody, więc można by powiedzieć, że nie ma on w sobie niemalże żadnych kalorii – w stu gramach jest ich zaledwie sześć. Śmiało można uznać go za dietetyczny. Makaron konjac jest bogaty w błonnik, dlatego zapewnia na długo uczucie sytości. Jest źródłem wapnia i potasu.Innym produktem bez glutenu tego typu jest makaron ze strączków,na przykład z soczewicy. Zawiera w sobie błonnik, który zapobiega skokom cukru w organizmie. Spożywając go, zaspokoisz swój głód na wiele godzin. Makaron z soczewicy jest źródłem białka, dlatego cenią go sobie weganie, którzy wykluczają mięso z diety, ale uprawiają sport i chcą zbudować mięśnie. Makaron z warzyw to skarbnica witaminy C, witamin z grupy B, cynku, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego.

Makarony bezglutenowe od The Planet

Makarony bezglutenowe, dostępne w ofercie sklepu The Planet, to najwyższej jakości produkty żywnościowe, pełne cennych witamin oraz minerałów. Każdy makaron bez glutenu charakteryzuje się łagodnym smakiem i niezwykłym aromatem.Jego korzystne działanie na układ pokarmowy oraz ciekawy smak sprawia, że nie można się mu oprzeć. Już teraz zrób wartościowe zakupy dla siebie i bliskich, nie zapominając o makaronie bez glutenu oraz ciesz się jego wartościami odżywczymi w wielu pysznych daniach!
zwiń