Składniki na naleśniki | The Planet
Wybierz wagę:

Wystąpił problem!

Nie udało się dodać produktu do koszyka. Spróbuj ponownie.

ThePlanet.pl-logo

Składniki na naleśniki

Naleśniki na słodko – danie idealne na śniadanie, obiad i kolację

Cienkie placki, które można jeść w wersji sauté lub podać z dodatkami w wersji słodkiej czy też wytrawnej. Naleśniki zdecydowanie należą do najbardziej uniwersalnych i wszechstronnych dań, w przypadku których kucharza ogranicza jedynie fantazja oraz wierność ulubionym smakom.

rozwiń

Chociaż można się z nimi spotkać w różnych kręgach kulturowych, to w każdym z nich odgrywają inną rolę. Przykładowo, francuskie crêpes stanowią głównie deser serwowany zarówno w restauracjach, jak i w formie streetfoodowej. Amerykańskie pankejki kojarzą się głównie z solidnym, pożywnym śniadaniem dla dzieci przed wyjściem do szkoły. W Japonii możesz spotkać się z naleśnikami w formie okonomiyaki, które są podawane z mięsem, krewetkami i innymi dodatkami sprawdzającymi się w roli obiadu. Podobnie wygląda to w Etiopii, gdzie typowym rodzajem naleśnika jest injera – placek z mąki teffowej, który zazwyczaj serwuje się z gęstym, sycącym gulaszem.

Jak widać, składniki na naleśniki mogą się różnić w zależności od tego, na jaką wersję tego dania się zdecydujesz. My proponujemy Ci jedną z najsmaczniejszych i najprostszych do wykonania, która najlepiej smakuje na słodko, choć nie zaszkodzą jej nawet wytrawne dodatki – pankejki rodem z USA.

Ciasto na naleśniki – składniki, których będziesz potrzebować

Tym, od czego musisz zacząć, jest ciasto na naleśniki. Składniki suche ograniczają się w głównej mierze do mąki pszennej 480 (około 300 g), sody oczyszczonej (¼ łyżeczki), proszku pieczenia (1 łyżeczka) i szczypty soli oraz cukru.

Po ich wymieszaniu należy połączyć ze sobą mokre składniki na naleśniki. W tym celu zmieszaj ze sobą 1 całe jajko, ok. 200 ml mleka (lub roślinnego napoju migdałowego czy owsianego), 15 g roztopionego masła i odrobinę oliwy z oliwek. Płynną masę wlej do miski z mąką i dodatkami. Mieszaj aż do dokładnego połączenia i uzyskania gładkiego, gęstego ciasta na naleśniki. Składniki możesz jeszcze dodawać, jeśli konsystencja nie odpowiada Twoim oczekiwaniom. Uważaj, tylko aby nie dołożyć zbyt dużo mąki, jeśli nie chcesz, by Twoje pankejki wyszły twarde.

Składniki na naleśniki– proces smażenia w praktyce

Gdy już wszystko przygotujesz, pozostaw na ok. 15-30 minut gotowe ciasto na naleśniki. Składniki tak odstawione sprawią, że Twoje placki będą puszyste i wyrośnięte.

W międzyczasie rogrzej suchą patelnię. Jeśli jest wyposażona w powłokę nieprzywierającą, nie musisz jej dodatkowo natłuszczać. Formuj na patelni niewielkie, okrągłe placki z 1 lub 2 łyżek ciasta. Odrobinę możesz też dołożyć w momencie, gdy pierwsza partia się zetnie – dzięki temu naleśniki będą wyższe, ale nie rozleją się w większy placek.

Długość smażenia z każdej strony zależy od indywidualnych właściwości patelni oraz temperatury. Zadbaj jednak o to, aby naleśniki smażyły się tak długo, aż staną się rumiane i złociste z obu stron. Jeśli chcesz, możesz ściągać je z patelni na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Przy smażeniu na suchej patelni może to jednak być zupełnie niepotrzebne.

Dekoracja i wykończenie – składniki do pankejków

Powyższy przepis sprawdzi się zarówno jako ciasto do naleśników na słodko, jak i również do tych w wydaniu wytrawnym. Naleśniki z mleka roślinnego mogą cechować się nieco delikatniejszą teksturą niż te na mleku krowim, a do tego przyjąć lekki posmak zastosowanego napoju – odpowiednio owsiany, migdałowy, ryżowy czy kokosowy.

Z czym podawać pankejki? Jeśli chcesz zachować wierność tradycji, najlepszym wyborem będzie prawdziwy syrop klonowy – gęsty, klejący i intensywnie słodki. Możesz jednak postawić na inne dodatki, które lepiej odpowiadają Twoim upodobaniom.

Ciekawym dodatkiem do naleśników w stylu amerykańskim może być też gęsty krem orzechowo-kakaowy, który zaskakująco dobrze smakuje z plasterkami świeżych bananów lub z borówkami. Możesz również posmarować je dżemem o obniżonej zawartości cukru w ulubionym wariancie smakowym, na przykład truskawkowym, malinowym czy morelowym.

W wersji minimalistycznej pankejki mogą też doskonale smakować solo. Dla podbicia słodkich akordów warto jednak posypać je cukrem – brązowym w kryształkach lub cukrem pudrem.

Najlepsze składniki na pankejki ze sklepu The Planet

Gdzie znaleźć wszystkie składniki, których potrzebujesz do przygotowania puszystych pankejków w amerykańskim stylu? Sklep The Planet dysponuje szeroką ofertą produktów, które sprawdzą się w takim zastosowaniu. Przejrzyj nasze wirtualne półki, a z łatwością skompletujesz niezbędny zestaw.

Pamiętaj, że produkty z oferty The Planet są ekologiczne pod wieloma względami. Bazują na wysokiej jakości składnikach ze zrównoważonych upraw, ale też są pakowane i wysyłane w sposób przyjazny środowisku. To, w jakim stopniu proces ten wpłynie na Twój ślad węglowy, zależy jednak przede wszystkim od Ciebie. Jeśli chcesz go zminimalizować, postaraj się jak najlepiej wykorzystać przestrzeń wewnątrz opakowania i wybrać dostawę do paczkomatu.

Przyjrzyj się wszystkim składnikom potrzebnym do przyrządzania naleśników i innych potraw. Z ofertą sklepu The Planet otworzysz się na zupełnie nowe smaki.

zwiń