Makarony, ryże, kasze | Kasze i kuskusy | The Planet
Wybierz wagę:

Wystąpił problem!

Nie udało się dodać produktu do koszyka. Spróbuj ponownie.

ThePlanet.pl-logo

Kasze i kuskusy

Kasze i kuskusy – szerokie wybór w asortymencie The Planet

W Twoim posiłku obiadowym goszczą głównie ziemniaki i makaron? Czas to zmienić! Obecnie sławą cieszą się różnego rodzaju pełnowartościowe kasze, należące do zbóż oraz pseudo zbóż.
rozwińDoskonale urozmaicają codzienny jadłospis, dzięki czemu śmiało można je wykorzystać do wielu pysznych, wytrawnych dań, a nawet zdrowych deserów.Jakie rodzaje kasz znajdziesz w asortymencie The Planet? Jedną z nich jest kasza gryczana, która słynie ze źródła białka i błonnika pokarmowego. Ma w sobie również bogactwo aminokwasów czy kwasów tłuszczowych nienasycone. Ponadto, dostarczy Ci wiele witamin z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego, pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry i pozytywnie wpływają na Twoje samopoczucie. Kasza gryczana uzupełnia niedobór magnezu, żelaza, fosforu, a także potasu. Te minerały to kluczowe komponenty dla zachowania zdrowych kości, prawidłowej pracy mięśni oraz utrzymania równowagi elektrolitowej w Twoim ciele. Poleca się ją osobom z cukrzycą, chorobami serca i miażdżycą.Innym rodzajem jest kasza jaglana, która powstaje z ziarna prosa, które również jest źródłem witamin z grupy B. Kasza ta, bogata w błonnik, pomaga w trawieniu i utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, co jest kluczowe dla zdrowego układu pokarmowego. Poleca się ją osobom, które walczą z niedoborem żelaza i jego konsekwencjami.Z kolei kasza bulgur, znana też jako kasza z pszenicy durum, podobnie jak pozostałe produkty, jest nieocenionym źródłem błonnika pokarmowego i witamin z grupy B. Występuje w niej również witamina A, E oraz K. To wszystko dzięki starannej selekcji wysokiej jakości ziaren, a także procesowi produkcji. Aby ją otrzymać należy dokładnie oczyścić i umyć ziarno, a następnie ugotować, osuszyć oraz wyłuskać. Ostatnim etapem jest rozdrobnienie. Kasza ta może być drobna, średnia lub gruba, w zależności od stopnia rozdrobnienia i preferencji. Kasza bulgur od The Planet jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo sycąca, co czyni ją idealnym składnikiem posiłków dla osób dbających o linię lub aktywnie uprawiających sport.Kasza owsiana najchętniej bywa spożywana w formie śniadaniowej owsianki. Ma w sobie dużo białka. Jest źródłem błonnika i składników mineralnych. Kasza od The Planet, bogata w witaminy z grupy B – w tym B1, B5 i B6, wspiera układ immunologiczny oraz reguluje pracę układu pokarmowego. Dodatkowo, kasza owsiana zawiera antyoksydanty, w tym awenantramidy, które mają właściwości przeciwzapalne, tak cenione w diecie kobiet cierpiących na endometriozie czy zaburzenia hormonalne.Kasza manna powstaje ze zmielonej na mąkę pszenicy. I choć nie ma aż tylu wartości odżywczych co jej poprzedniczki, to jednak jest źródłem kwasu foliowego. Poleca się ją szczególnie osobom z problemami pokarmowymi i trawiennymi. Warto pamiętać, że jest stosunkowo kaloryczna ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, co należy brać pod uwagę w kontekście kontroli wagi i planowania posiłków.Kuskus, podobnie jak kaszę bulgur, wytwarza się z pszenicy durum, poprzez oczyszczenie, ugotowanie na parze oraz wypolerowanie jej ziaren. Dostarcza organizmowi tiaminy i niacyny. Aby jednak zwiększyć wartość odżywczą posiłku z kuskusem, należy łączyć go z warzywami i źródłami białka, takimi jak rośliny strączkowe, ryby lub mięso, a także z innymi produktami bogatymi w witaminy oraz minerały.Kasza kukurydziana to odtłuszczone i połamane ziarna kukurydzy, a więc doskonałe źródło witaminy A oraz E. Jest naturalnie bezglutenowa, dlatego to odpowiedni produkt dla osób z celiakią. Dodatkowo, niski indeks glikemiczny kaszy kukurydzianej może pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi. Powinny ją do swojej diety wprowadzić również osoby z zespołem jelita drażliwego.Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, choć nie jest zbożem, to jej nasiona zawierają skrobię, obecną również w innych kaszach. Jest źródłem pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Komosa ryżowa zawiera zdrowe tłuszcze, a zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-3. To doskonały wybór dla wegetarian i wegan, a także osób będących na diecie bezglutenowej.

Kasze i kuskusy – czym różni się kasza gryczana palona od niepalonej?

Gryczana kasza palona jest pozyskiwana w zupełnie inny sposób niż kasza niepalona. Obie powstają z nasion gryki. Jednak tą pierwszą poddaje się obróbce termicznej w postaci prażenia, natomiast druga – pozostaje sucha po wyłuskaniu.Kasza prażona ma ciemniejszą barwę, mocniejszy aromat, a jej smak jest lekko orzechowy, choć w niektórych momentach można wyczuć charakterystyczną dla niej goryczkę. Z kolei ta druga, ma o wiele łagodniejszy smak i zapach. Nie ma znaczenia, czy w Twojej diecie znajdzie się kasza palona czy niepalona. Obie te ekologiczne kasze od The Planet mają wiele składników odżywczych. Spróbuj każdej i sprawdź, która najbardziej przypadnie Ci do gustu.Zarówno kasza prażona, jak i kasza niepalona, jest cennym źródłem błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego oraz jelit – to dzięki niemu czujesz sytość po posiłku. Gryczana kasza poprawia także pracę mózgu, wpływa korzystnie na koncentrację oraz reguluje napięcie mięśni. Potrawy z tym produktem to porządna porcja witaminy E, która hamuje przedwczesne starzenie oraz rozwój nowotworów. BIO kasze z gryki to opcja dla osób, które cenią sobie dbałość o środowisko naturalne.

Kasze i kuskusy – potrawy, które rozpieszczą Twoje podniebienie!

Kasze to doskonałe źródło białka roślinnego, które jest fundamentem budowy mięśni i innych tkanek w Twoim ciele. Jeśli więc prowadzisz wegetariański lub wegański styl życia, koniecznie wybierz BIO kasze! W zbilansowanej diecie powinny znajdować się zboża, na których bazie można przygotować pełnowartościowe posiłki. No właśnie, jakie?Kaszę jaglaną wykorzystasz zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych, a także do zup oraz deserów. Zrobisz z niej też pyszną jaglankę z owocami na śniadanie. Gryczana kasza świetnie nadaje się do gulaszów oraz farszu do pierogów czy gołąbków. Może być używana jako alternatywa dla ryżu w risotto, a więc składnik popularnego kaszotto. Manna natomiast będzie doskonała na mleku z owocami oraz bakaliami – jeśli dodasz kakao, uzyskasz ciekawy zamiennik budyniu. Zrobisz z niej też krem do ciast oraz nadzienie do babeczek. Świetnie sprawdzi się też w wersji wytrawnej do zup, pulpetów czy jako zagęszczacz do sosów.Z kaszy kukurydzianej przygotujesz placki lub kluseczki. Śmiało możesz ją też dodać do zupy-krem. Kuskus smakuje nie tylko w sałatkach, ale też z jogurtem i owocami. Owsiana kasza sprawdzi się jako nadzienie do wielu dań czy jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Bulgur będzie idealny do sałatek, ale również do faszerowania potraw lub warzyw. Quinoa to świetna alternatywa dla ryżu czy makaronów. Wykorzystasz ją do zup, gulaszu lub sałatek. Nie brakuje także jej zastosowań w słodkich wypiekach.Już wiesz, że kasze od The Planet są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Powinny być więc w diecie zarówno u dorosłych osób, jak i u dzieci. Dodając je do codziennego jadłospisu, zadbasz o dobrostan całego organizmu oraz urozmaicisz przygotowywane posiłki!

Kasze i kuskusy – najlepsze, bo od The Planet!

Wszystkie kasze, dostępne w naszym asortymencie, to zdrowe i pełnowartościowe produkty, pochodzące z ekologicznych oraz zrównoważonych upraw. Wykorzystaj je do różnorodnych potraw w zależności od Twoich preferencji smakowych i dietetycznych – od sałatek, aż po dania główne oraz desery.Wrzuć do internetowego koszyka ekologiczne kasze od The Planet i ciesz się z korzyściami, jakie płyną z ich spożywania.
zwiń